Är detta en strandpadda? Den kommer från vår lilla regnvattendamm i Skärhamn på Tjörn. När återkommer den för att leka? Hur många år tar det?
Bilden visar, enligt mitt förmenande, en vanlig padda, Bufo bufo. Redan nu syns ganska kraftiga ”parotidkörtlar” (de njurformade körtlarna i nacken) och en mörkbrun, ganska jämn, färg på huden. En strandpadda borde även såhär tidigt i livet vara tydligt spräckligare i färgteckningen och också ha åtminstone antydan till det ljusa längsband som utmärker arten. Parotidkörtlarna är dessutom mindre.
Strandpadda finns förvisso i Bohuslän, men framförallt ännu längre ut i kustbandet på företrädesvis ganska små öar. Vanlig padda, däremot, är vanlig på fastlandet och på Tjörn. På den här länken finns en karta med observation av bohuslänska strandpaddor de senaste 25 åren.
Vanlig padda börjar inte reproducera sig förrän den är omkring 3 år gammal och har en kroppslängd av 50-60 mm. Nu väntar alltså en lång, och ganska farofylld, tillvaro för den lilla paddan! Om den överlever, kommer den med stor sannolikhet att återvända till vattnet den föddes i. Detta ställer ibland till problem för paddor och andra lekvandrande groddjur, för deras instinkt att ”hitta hem” är så stark, att de kommer följa den oavsett hur landskapet har förändrats under tiden, dvs. oberoende av vägar, nya hus, och andra faror. Det har vi skrivit om tidigare, på den här länken.
– Andreas Nord
Vi tyckte den var extremt liten och hoppades att det var strandpadda. Inget ”fel” på vanlig padda dock, och den är välkommen tillbaka. Den nu två år gamla regnvattendammen ligger alldeles intill huvudgatan genom gamla Skärhamn, 75 meter från havet, men uppenbarligen har åtminstone två numera paddföräldrar klarat sig och hittat dammen.