Är det en konstig geting, eller vad?

Nej, någon geting är det inte. Det är istället en av de stora och vackra växtsteklarna i familjen klubbhornssteklar (ser ni klubborna längst ut på antennerna?). Inga växtsteklar har den typiska ”getingmidjan” utan istället en jämntjock bakkropp. Just den här klubbhornsstekeln ser ut att vara arten Cimbex femoratus, som saknar svenskt namn. Dess larver lever på björk och insekten förekommer över i stort sett hela landet. Bilden är tagen av Helène Bergström.

Vad är detta? En geting? Den var omkring 2 centimeter lång.

Nej, någon geting är det inte. Det är istället en annan slags stekel, närmare bestämt en växtstekel i familjen klubbhornssteklar, Cimbicidae. Precis som alla växtsteklar, men till skillnad från bland annat bin och getingar, så har växtsteklarna ingen midja utan istället en jämntjock bakkropp. De gör verkligen skäl för epitetet ”klubbhorn”, eftersom de kraftigt förtjockade yttre lederna på antennerna faktiskt ser ut som en slags klubba.

Ditt djur tycker jag ser ut som arten Cimbex femoratus, som saknar svenskt namn. Det är en av de mer allmänna och mest utbredda arterna i släktet. Larverna påminner litegrann om fjärilslarver, och de lever på vårt- och glasbjörk.

Här finns lite mer information och en utbredningskarta.

– Andreas Nord

maj 18, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade