Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Är det en kackerlacka eller en skalbagge? Hur ser man egentligen skillnad?

Dykare lever hela, eller nästan, hela sitt liv i vatten. Därför har de strömlinjeformad kropp och platta bakben att paddla med. Detta gör dem osedvanligt klumpiga på land, där de mest snurrar runt eller rör sig långsamt framåt. Trots det är det vanligt att hitta dykare inomhus på vårkanten? Varför då? Jo, de är på jakt efter nya vattensamlingar att slå sig ned i, men luras ibland på villovägar av glittrande ytor som är förrädiskt lika en vattenspegel, till exempel fönsterrutor eller ett biltak. Flera arter flyger också på natten och dras liksom nattfjärilar till ljus. Bilden är tagen av Mathilda.

Är det här en skalbagge eller kackerlacka? Den gröna färgen beror på kameran. Egentligen var den brun. Jag hittade den i Uppsala i slutet av mars.

Det är en skalbagge. Närmare bestämt en art i den ganska stora skalbaggsfamiljen dykare, av vilka vi har omkring 150 olika i Sverige. Det går inte att avgöra vilken dykare du har hittat med ledning av bilden. Mest går mina tankar till någon av arterna i släktet Colymbetes, där flera är mycket vanliga.

Dykare, ska de inte vara i vatten, tänker du nu. Jo, det stämmer. Dykare lever nästan hela sitt liv under vattenytan, men vissa arter övervintrar på land och alla dykare är dessutom skickliga flygare. Det är en viktig egenskap för att kunna röra sig mellan olika vattensamlingar. På våren sker en sådan slags spridning, och då är det vanligt att dykare dyker upp inomhus. De har helt enkelt hamnat fel, eller lockats in av artificiellt ljus.

Kackerlackor har långa, slanka ben med taggar på, antenner med väldigt många leder, och två ”taggar” på varje sida om bakänden. Det är egentligen ett slags känselorgan som kallas för cercus, eller cerci i plural. Se bilden nedan. Skalbaggar har nästan aldrig så taggiga ben, högst 12 antennleder, och inga cerci.

Kackerlackor har långa, slanka antenner med massor av leder. I bakänden har alla kackerlackor också två utskott som kallas för cerci – ett slags känselorgan. Till sist har kackerlackor överlappande täckvingar. Skalbaggar har aldrig fler än 11 antennleder, saknar cerci, och har täckvingar som möts kant i kant över ryggen. På bilden, som är tagen av Jenny Johansson, ser vi en hona av skogskackerlacka, Ectobius lapponicus. Det är den vanligaste kackerlackan i Sverige.

– Andreas Nord

april 23, 2025

Inlägget postades i

Djur Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *