Är det bävern som försökt stjäla ett ägg?

Jag hittade detta ägg flytandes i kanalen vid kanalbanken. Jag tror att det är ett svanägg, även om jag inte såg något fågelbo i närheten. Dock var vegetationen väldigt tät. Jag tror att det är bävern som försökt sno ägget. Troligtvis finns det inget överlevande i ägget, men jag har för säkerhets skull värmt en riskudde och bäddat in det med. Vad bör jag göra? Låta naturen ha sin gång eller kontakta någon?

Det bästa är att låta naturen ha sin gång tycker jag – det finns många andra djur som har stor glädje av ett överblivet ägg i den storleken!

Vad det är för fågel kan jag inte avgöra på rak arm. Storleken och formen passar bra på knölsvan, men svanar har inga fläckar på sina ägg. Just dessa fläckar tycker jag dock ser misstänkt gröna ut. Kan det vara så att fläckarna i själva verket är alger som vuxit på ägget (som då bör ha legat i vattnet ganska länge). Att ägget flyter högt i vattnet tyder också på att det har legat länge och blivit uttorkat.

Svanar och andra fåglar med bon i vattenbrynet lever ett hårt liv och det är inte alls ovanligt att bon förolyckas, till exempel om ett rovdjur tar äggen eller om boet översvämmas vid högt vattenstånd. I alla händelser är bävern helt oskyldig här eftersom de är vegetarianer som äter bland annat bark, knoppar och olika örter. Här kan du läsa mer om bävrar.

– Andreas Nord

november 28, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi