Chiafrö marknadsförs som riktig hälsokost. Fröna kommer från växten mexikansk chiasalvia, Salvia hispanica, som är en släkting till både den salvia vi använder som krydda och den vi planterar som prydnadsväxt. Chiasalvia har kultiverats under tusentals år i Mellanamerika (särskilt Mexiko och Guatemala, där den växer vilt). På den här länken finns mer att läsa. När fröna kommer i kontakt med vatten bildar de ett geléartat hölje, vilket bland annat utnyttjas för framställning av chiapudding. Kan det vara kvarglömda chiafrön som vår frågeställare hittat? Bilderna är tagna av Annika Berntsson.
Barnen hittade något spännande idag som vi inte vet vad det är. Det ser ut som ägg av något slag som låg i en slags gelé. Det låg i små hålor på en liten bergknalle bredvid en lekplats i Stenkullen, utanför Göteborg. ”Äggen” är 2-4 mm stora. Det har regnat under dagen, så det är därför det är lite vatten i hålorna. Vad kan det vara?
Det ser väldigt mycket ut som chiafrön tycker jag. Vid blötläggning bildar de ett gelatinöst hölje som ser ut som på er bild. Jämför med bilden på den här länken.