I en vik utanför Norrtälje iakttar vi återkommande ett svanpar med två ungar. Nu i slutet av sommaren ser det ut som familjen har utökats med en gässling (kanadagås). Gässlingen följer med de andra fyra, och de fyra ser inte helt bekväma ut med situationen. Ser ut som de försöker bli av med den femte, men den håller sig envist kvar. Kan gässlingen bli accepterad, kanske ’adopterad’? Är det främst skydd av en flock den är ute efter? Är det vanligt? Vad kan man tro händer under vintern med gässlingen (som väl egentligen skulle flytta med sin egen flock)?
”Gässlingen” är utan tvekan en kanadagås. Sedan blir det svårare. Å ena sidan tvivlar jag på att detta är en ”gässling”. En kanadagås-gässling i ungefär samma ålder som svanungarna är också dunig och gulbrun. Den här ser ut som en vuxen fågel i dräkten. Så är det alls en unge från i år så är den synnerligen välutvecklad och borde kunna klara sig på egen hand (även om de normalt håller ihop med sina föräldrar långt in på hösten). Å andra sidan ser ”gässlingen” förvånansvärt liten ut. En fullvuxen kanadagås av den storvuxna ras vi har mest av i Sverige borde vara betydligt större, dessa är inte mycket mindre än de vuxna svanarna. Det finns dock en annan ras, ”mindre kanadagås”, som är betydligt ovanligare, som det möjligen skulle kunna vara. Om nu inte bilden ”ljuger” p.g.a. av vinkel, ljus mm. Lite skumt är det!
Låt oss dock anta att det verkligen är en årsunge av kanadagås som slagit följe med svanarna. Eftersom det har skett först på sensommaren så det är ju inget gåsägg som lagts i svanboet, eller en gåsunge som i unga dagar ”bytt familj”. Det skulle kunna vara gåsen, i brist på kanadagäss i omgivningen (?), söker sig till vad som synes närmsta alternativ. Unga gäss och svanar lär sig flyttvägarna av sina föräldrar så de vill gärna hålla sällskap med äldre fåglar. Skulle denna gås lära sig knölsvanens flyttvägar är det nog ingen katastrof, för båda arterna flyttar ungefär till samma områden, i huvudsak Sydsverige eller Danmark.
– Åke Lindström