Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

700 olika nyanser av grönt?

Kloroplasterna i växternas celler gör bladen gröna. Olika typer av klorofyll har dock olika grön färg, så beroende på balansen mellan olika sorter får bladen olika grön nyans. Dessutom innehåller växtcellerna många andra färgämnen, till exempel karotenoider som har gul-röd-orange färg. Därför har olika slags växter olika färg på bladen, trots att de alla innehåller klorofyll. Det finns ett oändligt antal olika gröna nyanser! På bilden ses kloroplaster med klorofyll i skogspraktmossa, Plagiomnium affine, fotograferade av Kristian Peters.

En kollega nämnde att det finns cirka 700 olika nyanser av grönt i naturen! Det pratas ofta om till exempel nygrönt och sedan ser man att nygrönt övergår till annan grön färg, och så vidare. Jag har letat på Google efter 700 nyanser av grönt, men hittar ingen info om detta. Kan ni hjälpa till?

Jag skulle snarare säga att antalet nyanser är oändligt. All grön färg i växtblad kommer sig av att klorofyll absorberar framförallt rött ljus, men det finns två olika klorofyller (a och b) med olika nyanser. Eftersom halterna av klorofyll a och b varierar mellan växtarter och med omvärldsbetingelser, så finns det redan på grund av detta detta hur många nyanser som helst. Sedan varierar gulheten med halterna av olika karotener och xantofyller, och till sist kan det finnas röda nyanser som uppstår på grund av antocyaniner eller betalainer.

– Allan Rasmusson

juni 20, 2023

Inlägget postades i

Växter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *