
Jag och en lärare…vi har en tvist om hönsägg….kanske låter dumt, men varför blir hönsägg i olika färger, o kycklingar i olika färger, är det samma som med människor, eller lägger bruna höns vita ägg?
Precis som vi ärver vår ögonfärg från våra föräldrar ärver höns äggfärgen från sina föräldrar. Det betyder att hönskycklingar som kläckts ur ett vitt ägg med största sannolikhet kommer att lägga vita ägg också. Det är troligt att höns från början la bruna ägg eftersom de är bättre kamouflerade, men viss variation har funnits och vissa har lagt vita. Att en stor del av de ägg vi äter idag är vita kan bero på att människor tyckte att vita ägg var finare (t.ex. på 1700-talet) och därför avlade på hönor som la vita ägg. Detta är dock rena spekulationer!!! Något samband mellan fjäderfärg och äggfärg finns inte eftersom det är egenskaper som kodas av helt olika gener. Hoppas att du är svar på din fråga!
– Martin (från arkivet)
Färgen på hönsens ägg är mycket riktigt en ärftlig egenskap och är därmed rasbunden. Men det har inget med hönans färg att göra. Vita leghornhöns värper vita ägg, men det gör även den närstående rasen brun leghorn, som är helt brun. White sussexhöns (som är vita med lite svart på halsen) lägger ljusa, men inte vita ägg och Svart Orphington (som är helt svarta) värper ägg som är obetydligt mörkare än Sussexhönornas. Av någon anledning tycks många människor fått för sig att bruna ägg värps av ”sprätthöns”, men det har ingen betydelse. Vi hade ett tag två vita hönor som kom från ett hönseri. De var först rätt förfärade av att vara ute, och bosatte sig första veckan under en bil. Men se’n vande de sig vid det nya livet, men fortsatte med sina vita ägg. Däremot blev gulorna gula, vilket alltså beror på maten. En alternativ förklaring till att vi mest ser vita ägg i affärerna är att de raser som varit flitigast värpare (och det är ju det som premierats när man avlat för äggfabriker t.ex.) kanske värpt vita ägg.
– Bodil (från arkivet)