Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Tranbär mot Staphylococcus?

Tranbär, Vaccinium macrocarpon. Bilden tagen av Cjboffoli.

Vi är två tjejer som gör en empirisk studie om Staphylococcus epidermidis som gymnasiearbete. Den empiriska studien bygger på att vi ska odla S. epidermidis på agarplattor och undersöka vilka ämnen som ev. kan vara antibakteriella, alltså se hur stora bakteriefria zoner det bildas runt försökssubstanserna. Vi har läst ett inlägg på er blogg ”Fråga en biolog” där Mats Hansson svarar på en fråga med rubriken ”Tranbär mot urinvägsinfektion” (länk: https://fragaenbiolog.blogg.lu.se/tranbar-mot-urinvagsinfektion/). Där förklarar han att det troligtvis är bensoesyran i tranbären som är det antibakteriella ämnet som dödar E. coli-bakterierna. Skulle bensoesyra även kunna verka antibakteriellt mot Staphylococcus epidermidis? Vilken är den normala halten bensoesyra i tranbär?

Bensoat fungerar säkert mot hudbakterien Staphylococcus epideminis också. Halten bensoat i tranbär vet jag inte. Ni kanske kan hitta det på nätet? Däremot tittade jag efter i min kokbok och till receptet för rödvinbärssaft som jag brukar följa tillsätter jag 3 kryddmått natriumbensoat och 3 kryddmått kaliumbensoat. Det brukar ge 3 liter saft. Densiteten på dessa salter är 1,5 g/cm3. Natriumbensoat har en molekylvikt på 144,10 g/mol och kaliumbensoat 160,21 g/mol. Jag får det till att koncentrationen bensoatjoner i min saft är 19.8 mM. Ni kan ju kolla om jag räknat rätt. Antagligen är detta en lagom styrka när man använder bensoat i matlagningssammanhang och kanske kommer man upp i den styrkan naturligt när man gör tranbärdricka? Ni kan ju ta det som en referenskoncentration i ert experiment. Ni skulle ju också kunna utöka ert arbete och testa vilken koncentration bensoat som behövs för att saft ska hålla sig. För enkelhets skull skulle jag gjort experimentet med socker löst i vatten istället för saft. I mitt saftrecept tar man 500 g socker. Mikroorganismen att testa är kanske jäst (bakjäst) eller om ni lyckas isolera lite ”matmögel” från något gammalt i kylen snarare än S. epiderminis.
Det finns alltid kul saker att testa. Lycka till.

-Mats Hansson

oktober 20, 2017

Inlägget postades i

Svampar och mikroorganismer